Sök
Filter

Böcker

Attribut
Sortering

Bladmossor: Vitmossor – knappnålsmossor

I svenska skogar och myrmarker kan man inte undgå att lägga märke till den rika mångfalden av mossor. Den här boken är en av fyra volymer om bladmossor. Här presenteras 78 arter i 11 släkten, bland annat vitmossor och björnmossor. Dessutom finns här en introduktion till hela gruppen bladmossor och bestämningsnycklar till klasser och släkten som leder vidare till artnycklar i de fyra volymerna.
599 kr

Bladmossor: Sköldmossor - blåmossor

Mjuka kuddar och rufsiga tofsar med sporkapslar i olika former och färger – variationsrikedomen bland bladmossor är stor! Den här boken är en av fyra volymer om bladmossor. Här presenteras 262 arter i 49 släkten, bland annat klockmossor, raggmossor, blommossor och klipptussar.
599 kr

Bladmossor: Kompaktmossor - kapmossor

Bladmossor kan man hitta på olika underlag och i vitt skilda miljöer – på bark och sten eller på jord i skuggiga och fuktiga områden. De vackra parasollmossorna växer på spillning från växtätare. Den här boken är en av fyra volymer om bladmossor. Här presenteras 292 arter i 60 släkten, bland annat hättemossor, parasollmossor och stjärnmossor.
599 kr

Bladmossor: Skirmossor - baronmossor

Vissa bladmossor kan täcka skogsgolvet fullständigt och bilda en mjuk, grön matta. Andra trivs bäst i villaträdgårdens gräsmatta. Den här boken är en av fyra volymer om bladmossor. Här presenteras 220 arter i 85 släkten, bland annat hakmossor, kammossor, husmossor och väggmossor.
599 kr

Mångfotingar

Uråldriga varelser som närmaste granne? Du har säkert kommit i kontakt med mångfotingarna, eller tusenfotingarna som de heter i folkmun, då de "flyter iväg" på sitt karakteristiska sätt när du lyfter på en sten eller ruckar lite på vedtraven.
599 kr

Stövsländor

Tittar man riktigt nära kan man upptäcka dem, stövsländorna. De är vanligare än man kan tro. Variationen i utseende är stor, från skira sländor med flortunna vingar till millimetersmå bleka och vinglösa boklöss. Ta med dig luppen och kasta dig ut i stövsländornas fantastiska värld av former, färger och beteenden.
499 kr

Skalbaggar: långhorningar

Långhorningar ståtar ofta med vackra färger, imponerande kroppsstorlek och synnerligen långa antenner. Därför har de ibland kallats just skalbaggsvärldens aristokrater. Det första mötet med en långhorning kan vara en minnesvärd upplevelse – som när en lång smaragdgrön myskbock flyger förbi framför näsan och med en duns landar på stugans faluröda panel.
499 kr

Steklar: Myror - getingar

Myror och getingar har spännande och brokiga levnadssätt. Visste du till exempel att det finns myror som är både parasitiska och håller slavar? Eller att getingar kan leva helt för sig själva och inte bara tillsammans i samhällen?
599 kr

Fjärilar: Käkmalar - säckspinnare

Kan alla fjärilar flyga? Nej, faktiskt inte! De flesta fullvuxna säckspinnarhonor saknar vingar och kan alltså inte flyga. I den här boken presenteras fjärilsfamiljer som är mycket olika, både till utseende och levnadssätt. Här finns allt från Sveriges minsta fjäril till forna dagars tålamodsprövande klädesmal.
599 kr

Fjärilar: Bronsmalar - rullvingemalar

Malar är en oerhört mångformig grupp bland fjärilar. Även om de flesta arter är oansenliga uppmärksammas de ofta i media. Särskilt när spinnmalarnas larver uppträder i tusental och kaläter buskar och träd. Eller när nya fjärilsarter sprider sig till vårt land och larverna äter upp bladen på träd som hästkastanj och lind. Många forskare tror att sådana här angrepp kommer att bli allt vanligare i samband med att klimatet förändras.
599 kr

Fjärilar: Dagfjärilar

Dagfjärilarnas färgglada, vackra mönster och fascinerande beteende har fängslat människor i alla tider. Vem har inte upplevt det rogivande i att följa en citronfjärils till synes planlösa flygtur med blicken och snabbt inse att sommaren snart är här?
599 kr

Fjärilar: Ädelspinnare - tofsspinnare

Natten är fjärilarnas tid! Svärmare och spinnare hör till den stora grupp fjärilar som traditionellt kallas nattfjärilar och som utgör ca 95 procent av alla fjärilsarter i Norden. Det finns många arter nära oss, men de lever sina liv i det fördolda. Du möter dem i mörkret när de flyger runt lampan vid stugknuten eller i skymningen när svärmare likt kolibrier flyger och stannar upp vid nattdoftande blommor.
599 kr

Tvåvingar: Blomflugor del 1

Visst har vi alla avfärdat en irriterande fluga genom att vifta bort den med handen! Eller ännu hellre: plattat till kräket med en flugsmälla eller med mer teknisk finess lockat den till dödens klister på flugtejpen. Och ärligt talat, hur många av oss bryr sig egentligen om vilken fluga det är? Kliv in i en fantasivärld där invånarna är rustade med ryggsköldar, antennborst och ansiktsbucklor – och upptäck blomflugorna!
599 kr

Tvåvingar: Blomflugor del 2

Den som invigs i blomflugornas fascinerande värld ska finna förunderligt vackra strukturer och märkliga levnadssätt. En del arters larver lever av växter, några lever av bladlöss, vissa lever i bon av getingar eller myror, medan andra lever under vattenytan i dammar och pölar.
599 kr

Blötdjur: Sidopalpssnäckor – taggsäcksnäckor

I Sveriges vatten gömmer sig en värld av fascinerande djur med spännande levnadssätt. I den första volymen om snäckor får vi följa med ner på djupet och uppleva en fantastisk värld. Här presenteras 146 arter, bland annat nakensnäckorna som med sina starka färger och häftiga utskott är spännande fotoobjekt för sportdykare. Än idag hittas nya arter i svenska vatten.
599 kr

Blötdjur: Snyltsnäckor – skivsnäckor

I den andra volymen om snäckor presenteras lungsnäckorna. Vinbergssnäcka, trädgårdssnäcka och mördarsnigel är välkända bland många och ofta ökända av husägare. Uppemot 20 av bokens 193 arter kan hittas i trädgårdsmiljöer, och de allra flesta är harmlösa. Utöver invånarna i din trädgård får du även lära känna betydligt mindre kända snäckor på kalfjäll, i sjöar, skogar och hav.
599 kr

Stjärnmaskar - Slemmaskar

Häpnadsväckande bytesjakter, fantastiska förvandlingskonster och giftiga stiletter, allt detta finns hos stjärnmaskar och slemmaskar – arter som lever i havet. Slemmaskar har en extrem förmåga att sträcka ut och dra ihop sig. Faktum är att världens längsta djur, långsnöre Lineus longissimus, finns utanför den svenska västkusten och kan utsträckt bli närmare 50 meter lång.
499 kr

Ringmaskar: Havsborstmaskar

Havsborstmaskar ingår i den stora gruppen ringmaskar som också omfattar bl.a. daggmaskar och iglar. De flesta havsborstmaskar lever i havet, men några arter lever i sötvatten och man har till och med hittat ett fåtal arter på land. Havsborstmaskar har länge använts som en viktig organismgrupp inom marin miljöövervakning. 

599 kr

Tagghudingar - svalgsträngsdjur

Vad är det som har hundratals fötter, saknar huvud och är ganska nära släkt med oss? Svaret är tagghudingar. Det finns drygt 70 arter av tagghudingar längs den svenska kusten – nästan uteslutande längs västkusten. Sjöstjärnor, sjöborrar, sjögurkor och ormstjärnor är alla tagghudingar.
499 kr

Ryggsträngsdjur : Lansettfiskar - broskfiskar

Under ytan i de till synes oändliga världshaven finns marina djur som är lika vackra som gåtfulla. Det myllrar av liv. Och här finns en uppsjö unika livsformer utan motsvarighet på land. För en landkrabba kan det i drömmen vara höjden av lycka att se ett stim av hundratals hammarhajar som rör sig kalejdoskopiskt i ett tropiskt hav. Och tänk om man kunde få hälsa på hos håkäringen där den lever i djupets mörker. Eller varför inte lära sig känna igen tarmsjöpungen, en av våra vanligaste sjöpungar som växer i stora klasar på rep, bryggor och stenar.
599 kr

Ryggsträngsdjur: Strålfeniga fiskar

I Sverige kan vi glädja oss åt ett överflöd av sjöar och en lång, varierad kuststräcka med ömsom salt, ömsom bräckt vatten. Fiskar finns nästan överallt där det finns vatten. Under sommarbryggan vakar abborren och yngelstimmet far fram och tillbaka. I vassen lurar gammelgäddan och ute till havs, i djupet, rör sig många arter som vi människor sällan kommer i kontakt med, åtminstone i levande livet.
599 kr