Sök
Filter

Ryggsträngsdjur : Lansettfiskar - broskfiskar

Under ytan i de till synes oändliga världshaven finns marina djur som är lika vackra som gåtfulla. Det myllrar av liv. Och här finns en uppsjö unika livsformer utan motsvarighet på land. För en landkrabba kan det i drömmen vara höjden av lycka att se ett stim av hundratals hammarhajar som rör sig kalejdoskopiskt i ett tropiskt hav. Och tänk om man kunde få hälsa på hos håkäringen där den lever i djupets mörker. Eller varför inte lära sig känna igen tarmsjöpungen, en av våra vanligaste sjöpungar som växer i stora klasar på rep, bryggor och stenar.
Lagerstatus: I lager
599 kr

Vad är egentligen en fisk?

Förenklat kan man säga att fiskar är vattenlevande ryggradsdjur som andas med gälar och har fenor att simma och styra med. Det stämmer på nejonögon, broskfiskar (hajar, rockor och helhuvudfiskar) och på alla strålfeniga fiskar (de flesta av de djur som vi kallar för fiskar). Till fiskar räknas traditionellt även pirålar, som liksom nejonögon saknar pariga fenor, samt tofsstjärtfiskar och lungfiskar (finns inte i Sverige). Redan Linné insåg att pirålar och nejonögon var speciella; han förde pirålar till maskar medan han förde nejonögon i närheten av grod- och kräldjuren. Någon gång under slutet av 1700-talet eller början av 1800-talet insåg man att pirålar inte är maskar, och att nejonögon inte är groddjur. Man flyttade över dem till gruppen fiskar, och sedan dess har alltså fiskar lite slarvigt uttryckt varit ”ryggradsdjur (inkl. pirålar) som lever i vatten och andas med gälar, och som inte är groddjur”.

Ryggrad eller ryggsträng?

Ryggsträngsdjuren är en artrik djurstam som har fått sitt namn av att arterna har en längsgående ryggsträng inuti kroppen, vilken ger kroppen både stadga och böjlighet. Ryggsträngsdjur delas in i tre tydligt avgränsade understammar: lansettryggsträngsdjur (lansettfiskar), manteldjur (bland annat sjöpungar) och kraniedjur. Till den senare hör pirålar och ryggradsdjur. Hos de flesta ryggradsdjur kan man säga att ryggsträngen har ersatts av ryggraden. Manteldjur, lansettfiskar och pirålar saknar alltså ryggrad och har istället en ryggsträng.

Var kommer du ifrån?

Är du intresserad av att få mer kunskap om ryggradsdjurens evolutionära utvecklingshistoria, hittar du en unik beskrivning i boken. Här beskrivs majoriteten av de stora, och för de flesta människor välkända, djur som finns och har funnits under jordens historia. Hit hör människan och övriga däggdjur, fåglar, olika grupper av reptiler, groddjur och fiskar. Bland utdöda grupper finns till exempel dinosaurier och flygödlor.  

Denna bok är första delen om Sveriges fiskar och ingår i bokverket Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna.

Läs mer

Fakta
Titel Ryggsträngsdjur : lansettfiskar - broskfiskar. Chordata : branchiostomatidae - chondrichthyes
Text Sven O. Kullander, Thomas Stach, Hans G. Hansson, Bo Delling och Henning Blom
Bild Linda Nyman, Helena Samuelsson, Karl Jilg och Erik Nasibov
Antal arter 87
Systematisk beteckning DZ 1–34
Innehåll Alla arter som påträffats i Sverige beskrivs med utförliga texter, och för flertalet arter finns pedagogiska illustrationer. Här finns även bestämningsnycklar för artbestämning. Volymen behandlar lansettfisk, 53 arter manteldjur, pirål, 3 arter nejonögon och 29 arter broskfiskar (havsmus, hajar och rockor). De flesta av arterna är marina och finns längs den svenska västkusten.
Utgiven 2011-05-25
Sidantal 327
Utförande Klotband (hårdband klätt med väv och med skyddsomslag, trådbunden rygg)
Vikt 1612 g
Mått 227 x 285 x 30 mm
ISBN 9789188506740
Kunder som köpte denna köpte också

Ryggsträngsdjur: Strålfeniga fiskar

I Sverige kan vi glädja oss åt ett överflöd av sjöar och en lång, varierad kuststräcka med ömsom salt, ömsom bräckt vatten. Fiskar finns nästan överallt där det finns vatten. Under sommarbryggan vakar abborren och yngelstimmet far fram och tillbaka. I vassen lurar gammelgäddan och ute till havs, i djupet, rör sig många arter som vi människor sällan kommer i kontakt med, åtminstone i levande livet.
599 kr

Tagghudingar - svalgsträngsdjur

Vad är det som har hundratals fötter, saknar huvud och är ganska nära släkt med oss? Svaret är tagghudingar. Det finns drygt 70 arter av tagghudingar längs den svenska kusten – nästan uteslutande längs västkusten. Sjöstjärnor, sjöborrar, sjögurkor och ormstjärnor är alla tagghudingar.
499 kr

Blötdjur: Sidopalpssnäckor – taggsäcksnäckor

I Sveriges vatten gömmer sig en värld av fascinerande djur med spännande levnadssätt. I den första volymen om snäckor får vi följa med ner på djupet och uppleva en fantastisk värld. Här presenteras 146 arter, bland annat nakensnäckorna som med sina starka färger och häftiga utskott är spännande fotoobjekt för sportdykare. Än idag hittas nya arter i svenska vatten.
599 kr