Sök
Filter

Pressrum

Här hittar du information om våra kommande böcker, pressmeddelanden och pressbilder. Kontakta oss gärna om du behöver mer information eller bilder.

Recensionsexemplar

Är du journalist eller webbredaktör och recenserar böcker löpande? Mejla oss gärna så ser vi över din förfrågan. Roligt att du är intresserad av vår utgivning!

Senaste boken (utkom mars 2021): Blötdjur: Sidopalpssnäckor–taggsäcksnäckor

Här finns information om boken och ett läsprov. Se bilder från boken längre ner.

Kontakt

Mia Maria Ronell, marknadsansvarig. Telefon 018-67 26 89, 070-332 94 19, mejl mia.maria.ronell@slu.se.

Porträtt på kvinna mot grönskande bakgrund

 

I Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna presenteras svenska djur, växter och svampar. Bokverket är rikt illustrerat med utförliga texter och så kallade nycklar för artbestämning. Den första volymen, Fjärilar: Dagfjärilar, publicerades 2005.

Nationalnyckeln ges ut av SLU Artdatabanken, vid Sveriges lantbruksuniversitet. Bokverket produceras på uppdrag av regeringen och inom ramen för Svenska artprojektet.

 

Bilder Blötdjur: Sidopalpssnäckor–taggsäcksnäckor

 

Blågul kamnuding Blåprickig solbadare Draknuding

Bilder 1-3

Till vänster: Blågul kamnuding Trinchesia cuanensis är en nyligen upptäckt art som beskrivits från den svenska västkusten. Arten är ovanlig och hittas på hårdbottnar på 15–30 meters djup. Foto: Klas Malmberg.

Mitten: Blåprickig solbadare Elysia viridis äter alger och tar upp fotosyntetiserande kloroplaster som finns i algerna till sina egna celler. Den kan nästan ses som ett djur och en växt på samma gång. Foto: Fredrik Pleijel.

Till höger: Draknuding Facelina bostoniensis kan påträffas året om på blandade bottnar från Bohuslän till Skåne. Den hittas oftast på mjukbottnar inomskärs på 0–30 meters djup. Foto: Klas Malmberg. 

 

Insamling av nackensnäckor Purpurborstnuding Rosenringad rygghörning

Bilder 4-6

Till vänster: Insamling av nakensnäckor. För att samla ömtåliga små nakensnäckor krävs viss teknik och god vana vid dykning. Foto: Klas Malmberg.

Mitten: Purpurborstnuding Edmundsella pedata finns från Bohuslän till Öresund och är relativt allmän. Foto: Fredrik Pleijel.

Till höger: Rosenringad rygghorning Amphorina viriola är en nyligen upptäckt art som beskrivits från den svenska västkusten. Arten är ovanlig och hittas på grunda hårdbottnar. Foto: Klas Malmberg. 

Klyvfransläpp 

Bild 7

Klyvfransläpp Tritonia hombergii. Illustration: Helena Samuelsson.