Sök
Filter

Blötdjur: Sidopalpssnäckor – taggsäcksnäckor

I Sveriges vatten gömmer sig en värld av fascinerande djur med spännande levnadssätt. I den första volymen om snäckor får vi följa med ner på djupet och uppleva en fantastisk värld. Här presenteras 146 arter, bland annat nakensnäckorna som med sina starka färger och häftiga utskott är spännande fotoobjekt för sportdykare. Än idag hittas nya arter i svenska vatten.
Lagerstatus: I lager
599 kr

En grupp med stor mångfald

Heterobranchia är den artrikaste huvudgruppen bland snäckor. Den saknar svenskt namn men är inte mindre intressant för det. Form- och färgrikedomen är stor, och det finns arter som har skal och sådana som saknar skal. Av de cirka 370 arter som finns i Sverige lever lite mer än hälften på land eller i sötvatten och övriga i havet.

Variationen i utseende och levnadssätt är störst bland de marina arterna, med exempelvis de ofta spektakulärt färgade nakensnäckorna. Vissa arter i Heterobranchia simmar eller svävar fritt i vattnet, andra lever bland sandkornen i botten. Flertalet rör sig fram över underlaget med sin krypsula.

Vackra rovdjur med farliga utskott

Nakensnäckor är en grupp marina snäckor som saknar skal och som ofta har långa, brokigt färgade utskott på ryggsidan. Hos vissa arter är dessa utskott, som kallas cerata, laddade med giftiga nässelkapslar från bytesdjuren som utgörs av nässeldjur. Om en fisk attackerar pressas nässelkapslarna ut och bränner eller bedövar fienden precis som en brännmanet. Andra nakensnäckor har utskott med körtlar som innehåller illasmakande ämnen. Många saknar utskott och är kamouflagefärgade för att undvika upptäckt.

I Sverige finns 95 arter nakensnäckor som med sina starka färgteckningar och häftiga utskott är populära fotoobjekt för sportdykare. Än idag hittas fortfarande nya arter i svenska vatten.

Arter i denna volym

Boken är den inledande volymen om underklassen Heterobranchia och omfattar marina bakgälade snäckor samt de limniska kamgälssnäckorna. Lite mindre än hälften av de arter som finns i Sverige inom underklassen Heterobranchia presenteras i denna volym och det handlar främst om havslevande arter.

Läs mer om författarna här.

Läs mer

Fakta
Vikt 1666 g
Titel Blötdjur: Sidopalpssnäckor – taggsäcksnäckor. Mollusca: Cimidae–Asperspinidae
Sidantal 352
Text Kennet Lundin, Klas Malmberg och Fredrik Pleijel
Bild Fredrik Pleijel och Klas Malmberg
Antal arter 146
Systematisk beteckning DN 110-167
Innehåll Volymen behandlar 146 svenska arter av snäckor inom underklassen Heterobranchia. De presenteras i systematisk ordning från släktet sidopalpssnäckor till släktet taggsäcksnäckor och beskrivs med text och bild. Bestämningsnycklar finns till alla ingående arter. Dessutom finns här en längre introduktion till underklassen Heterobranchia samt övergripande presentationer av infraklassen Euthyneura och ordningen nakensnäckor.
Utgiven 2021-03-24
Utförande Klotband (hårdband klätt med väv och med skyddsomslag, trådbunden rygg)
Mått 230 x 286 x 34 mm
ISBN 9789187853616
Kunder som köpte denna köpte också

Bladmossor: Vitmossor – knappnålsmossor

I svenska skogar och myrmarker kan man inte undgå att lägga märke till den rika mångfalden av mossor. Den här boken är en av fyra volymer om bladmossor. Här presenteras 78 arter i 11 släkten, bland annat vitmossor och björnmossor. Dessutom finns här en introduktion till hela gruppen bladmossor och bestämningsnycklar till klasser och släkten som leder vidare till artnycklar i de fyra volymerna.
599 kr

Ringmaskar: Havsborstmaskar

Havsborstmaskar ingår i den stora gruppen ringmaskar som också omfattar bl.a. daggmaskar och iglar. De flesta havsborstmaskar lever i havet, men några arter lever i sötvatten och man har till och med hittat ett fåtal arter på land. Havsborstmaskar har länge använts som en viktig organismgrupp inom marin miljöövervakning. 

599 kr

Blötdjur: Snyltsnäckor – skivsnäckor

I den andra volymen om snäckor presenteras lungsnäckorna. Vinbergssnäcka, trädgårdssnäcka och mördarsnigel är välkända bland många och ofta ökända av husägare. Uppemot 20 av bokens 193 arter kan hittas i trädgårdsmiljöer, och de allra flesta är harmlösa. Utöver invånarna i din trädgård får du även lära känna betydligt mindre kända snäckor på kalfjäll, i sjöar, skogar och hav.
599 kr