Sök
Filter

Bladmossor: Sköldmossor - blåmossor

Mjuka kuddar och rufsiga tofsar med sporkapslar i olika former och färger – variationsrikedomen bland bladmossor är stor! Den här boken är en av tre volymer om bladmossor. Här presenteras 262 arter i 49 släkten, bland annat klockmossor, raggmossor, blommossor och klipptussar.
Lagerstatus: I lager
599 kr

Upptäck mossornas mångfald. Vid första anblicken ser kanske alla mossor likadana ut. Men betraktar man dem närmare märks snart stora olikheter. Ofta har de en alldeles egen karaktär, värd att utforska. En är smaragdgrön och liten, en ser ut som små stjärnor uppifrån, en har vita bladspetsar - här uppenbarar sig skönhet i det lilla!

En särpräglad livsform

Mossor är en del av vår fotosyntetiserande, gröna växtvärld. En särpräglad livsform, som på flera sätt skiljer sig från till exempel blomväxter och ormbunkar. De saknar bland annat rötter, och kan ta upp fukt och näring via hela bladet.

I boken finns tydliga beskrivningar av mossans olika delar, och hur man kan lära sig skilja på olika mossarter. Här kan du också läsa om hur du undersöker och samlar in mossor, och vilka hjälpmedel som behövs för att artbestämma dem. Många av mossarterna i den här boken är för första gången illustrerade i färg. En blandning av akvareller och fotografier kompletterar varandra för att återge varje mossa på bästa sätt.

Sköldmossor är en av tre volymer i bokverket Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna som behandlar bladmossor. 

Läs mer

Fakta
Titel Bladmossor: Sköldmossor - blåmossor: Bryophyta: Buxbaumia - Leucobryum klot
Text Tomas Hallingbäck, Niklas Lönnell, Henrik Weibull och Lars Hedenäs
Bild Flertalet akvareller är gjorda av Pollyanna von Knorring samt några av Liselott Öhman och Karl Jilg. Merparten av fotografierna är tagna av Tomas Hallingbäck, Stefan Evertsson och Niklas Lönnell.
Antal arter 262
Systematisk beteckning AJ 6–23
Innehåll Alla arter som påträffats i Norden beskrivs med utförliga texter, pedagogiska illustrationer och utbredningskarta. Lättanvända nycklar för artbestämning gör det roligt och möjligt att ta reda på vilka arter man hittat. Volymen behandlar 262 arter av egentliga bladmossor i 49 släkten. De presenteras i systematisk ordning från släktet sköldmossor till släktet blåmossor. Här finns unika bilder och förklaringar av detaljer och strukturer hos bladmossor som aldrig tagits fram tidigare.
Utgiven 2005-12-01
Sidantal 416
Utförande Klotband (hårdband klätt med väv och med skyddsomslag, trådbunden rygg)
Vikt 1960 g
Mått 230 x 286 x 34 mm
ISBN 9789188506559
Kunder som köpte denna köpte också

Bladmossor: Skirmossor - baronmossor

Vissa bladmossor kan täcka skogsgolvet fullständigt och bilda en mjuk, grön matta. Andra trivs bäst i villaträdgårdens gräsmatta. Den här boken är en av tre volymer om bladmossor. Här presenteras 220 arter i 85 släkten, bland annat hakmossor, kammossor, husmossor och väggmossor.
599 kr

Bladmossor: Kompaktmossor - kapmossor

Bladmossor kan man hitta på olika underlag och i vitt skilda miljöer – på bark och sten eller på jord i skuggiga och fuktiga områden. De vackra parasollmossorna växer på spillning från växtätare. Den här boken är en av tre volymer om bladmossor. Här presenteras 292 arter i 60 släkten, bland annat hättemossor, parasollmossor och stjärnmossor.
599 kr