Sök
Filter

Bladmossor: Skirmossor - baronmossor

Vissa bladmossor kan täcka skogsgolvet fullständigt och bilda en mjuk, grön matta. Andra trivs bäst i villaträdgårdens gräsmatta. Den här boken är en av fyra volymer om bladmossor. Här presenteras 220 arter i 85 släkten, bland annat hakmossor, kammossor, husmossor och väggmossor.
Lagerstatus: I lager
899 kr

Vissa bladmossor kan täcka skogsgolvet fullständigt och bilda en mjuk, grön matta. Andra trivs bäst i villaträdgårdens gräsmatta. Den här boken är en av fyra volymer om bladmossor. Här presenteras 220 arter i 85 släkten, bland annat hakmossor, kammossor, husmossor och väggmossor.

En särpräglad livsform med rik mångfald i Sverige

Mossor är en del av vår fotosyntetiserande, gröna växtvärld. En särpräglad livsform, som på flera sätt skiljer sig från till exempel blomväxter och ormbunkar. De saknar bland annat rötter, och kan ta upp fukt och näring via hela skottet.

Av jordens cirka 20 000 kända arter av mossor finns ungefär 1 000 i Sverige. Mossorna trivs väldigt bra på våra breddgrader och utgör en stor del av mångfalden i tempererade och arktiska klimat. Eftersom mossorna funnits under lång tid på jorden har de hunnit sprida sig över hela klotet, från Antarktis över tropikerna till Arktis.

Fyra volymer om bladmossor

Boken är en av fyra volymer i bokverket Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna som behandlar bladmossor. I böckerna finns unika bilder och förklaringar av detaljer och strukturer hos bladmossor som aldrig tagits fram tidigare.

Arter i denna volym

I denna bok hittar du många av de mest kända eller "vanliga" mossorna. De har oftast ett krypande växtsätt med kapslar en bit ner på stammen, så kallade pleurokarpa mossor. Boken redovisar också den senaste forskningen om arternas släktskap och är därmed den första moderna mossfloran över pleurokarpa mossor de senaste 50 åren.

Husmossa, väggmossa, och kammossa är de tre första skogsmossor man bör lära sig. De kan täcka skogsgolvet fullständigt och bilda en mjuk, grön matta. Denna mossmatta är också hemvist för så kallade blågröna bakterier som har förmågan att binda luftens kväve. Detta lilla ekosystem med mossor och bakterier är därför mycket viktigt för skogens kväveomsättning. 

Gräshakmossan är en av våra ständiga följeslagare eftersom den trivs ypperligt i trädgårdens gräsmatta och kan bilda tjocka och utbredda mattor. En anledning till att den trivs så bra är gräsklippningen som klipper av de växter som skulle ha konkurrerat med mossan, medan mossan lämnas oskadd. Om man ändå råkar klippa av delar av mossan hjälper man bara till att sprida den genom att nya plantor kan växa upp från dessa fragment.

Läs mer

Fakta
Titel Bladmossor: Skirmossor - baronmossor: Bryophyta: Hookeria - Anomodon
Text Lars Hedenäs och Tomas Hallingbäck
Bild Studiofotografier av Christopher Reisborg. Fältfotografier främst av Lars Hedenäs och Tomas Hallingbäck. Bildbehandling av Torbjörn Östman.
Antal arter 220
Systematisk beteckning AJ 37–57
Innehåll Samtliga svenska så kallade pleurokarpa mossor presenteras i text och bild. Nycklar gör det möjligt att bestämma vilken mossa man hittat i naturen. Bestämningen underlättas av detaljbilder och fältfotografier. Kartor redovisar arternas utbredning i Sverige. De 220 arterna i 85 släkten presenteras i systematisk ordning. Boken redovisar också den senaste forskningen om arternas släktskap och är därmed den första moderna mossfloran över pleurokarpa mossor de senaste 50 åren.
Utgiven 2014-09-25
Sidantal 366
Utförande Skinnband (hårdband klätt med svenskt renskinn, trådbunden rygg, guldtoppsnitt)
Mått 230 x 288 x 29 mm
ISBN 9789188506856
Kunder som köpte denna köpte också

Bladmossor: Kompaktmossor - kapmossor

Bladmossor kan man hitta på olika underlag och i vitt skilda miljöer – på bark och sten eller på jord i skuggiga och fuktiga områden. De vackra parasollmossorna växer på spillning från växtätare. Den här boken är en av fyra volymer om bladmossor. Här presenteras 292 arter i 60 släkten, bland annat hättemossor, parasollmossor och stjärnmossor.
899 kr

Bladmossor: Vitmossor – knappnålsmossor

I svenska skogar och myrmarker kan man inte undgå att lägga märke till den rika mångfalden av mossor. Den här boken är en av fyra volymer om bladmossor. Här presenteras 78 arter i 11 släkten, bland annat vitmossor och björnmossor. Dessutom finns här en introduktion till hela gruppen bladmossor och bestämningsnycklar till klasser och släkten som leder vidare till artnycklar i de fyra volymerna.
899 kr

Bladmossor: Sköldmossor - blåmossor

Mjuka kuddar och rufsiga tofsar med sporkapslar i olika former och färger – variationsrikedomen bland bladmossor är stor! Den här boken är en av fyra volymer om bladmossor. Här presenteras 262 arter i 49 släkten, bland annat klockmossor, raggmossor, blommossor och klipptussar.
899 kr