Sök
Filter

Bladmossor: Sköldmossor - blåmossor

Mjuka kuddar och rufsiga tofsar med sporkapslar i olika former och färger – variationsrikedomen bland bladmossor är stor! Den här boken är en av fyra volymer om bladmossor. Här presenteras 262 arter i 49 släkten, bland annat klockmossor, raggmossor, blommossor och klipptussar.
Lagerstatus: I lager
899 kr

Mjuka kuddar och rufsiga tofsar med sporkapslar i olika former och färger – variationsrikedomen bland bladmossor är stor. Den här boken är en av fyra volymer om bladmossor. Här presenteras 262 arter i 49 släkten, bland annat klockmossor, raggmossor, blommossor och klipptussar.

En särpräglad livsform med rik mångfald i Sverige

Mossor är en del av vår fotosyntetiserande, gröna växtvärld. En särpräglad livsform, som på flera sätt skiljer sig från till exempel blomväxter och ormbunkar. De saknar bland annat rötter, och kan ta upp fukt och näring via hela skottet.

Av jordens cirka 20 000 kända arter av mossor finns ungefär 1 000 i Sverige. Mossorna trivs väldigt bra på våra breddgrader och utgör en stor del av mångfalden i tempererade och arktiska klimat. Eftersom mossorna funnits under lång tid på jorden har de hunnit sprida sig över hela klotet, från Antarktis över tropikerna till Arktis.

Fyra volymer om bladmossor

Boken är en av fyra volymer i bokverket Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna som behandlar bladmossor. I böckerna finns unika bilder och förklaringar av detaljer och strukturer hos bladmossor som aldrig tagits fram tidigare. 

Läs mer

Fakta
Titel Bladmossor : sköldmossor - blåmossor. Bryophyta : buxbaumia - leucobryum
Text Tomas Hallingbäck, Niklas Lönnell, Henrik Weibull och Lars Hedenäs
Bild Flertalet akvareller är gjorda av Pollyanna von Knorring samt några av Liselott Öhman och Karl Jilg. Merparten av fotografierna är tagna av Tomas Hallingbäck, Stefan Evertsson och Niklas Lönnell.
Antal arter 262
Systematisk beteckning AJ 6–23
Innehåll Alla arter som påträffats i Norden beskrivs med utförliga texter, pedagogiska illustrationer och utbredningskarta. Lättanvända nycklar för artbestämning gör det roligt och möjligt att ta reda på vilka arter man hittat. Volymen behandlar 262 arter av egentliga bladmossor i 49 släkten. De presenteras i systematisk ordning från släktet sköldmossor till släktet blåmossor. Här finns unika bilder och förklaringar av detaljer och strukturer hos bladmossor som aldrig tagits fram tidigare.
Utgiven 2006-12-01
Sidantal 416
Utförande Skinnband (hårdband klätt med svenskt renskinn, trådbunden rygg, guldtoppsnitt)
Vikt 1990 g
Mått 230 x 285 x 35 mm
ISBN 9789188506573
Kunder som köpte denna köpte också

Bladmossor: Skirmossor - baronmossor

Vissa bladmossor kan täcka skogsgolvet fullständigt och bilda en mjuk, grön matta. Andra trivs bäst i villaträdgårdens gräsmatta. Den här boken är en av fyra volymer om bladmossor. Här presenteras 220 arter i 85 släkten, bland annat hakmossor, kammossor, husmossor och väggmossor.
899 kr

Bladmossor: Kompaktmossor - kapmossor

Bladmossor kan man hitta på olika underlag och i vitt skilda miljöer – på bark och sten eller på jord i skuggiga och fuktiga områden. De vackra parasollmossorna växer på spillning från växtätare. Den här boken är en av fyra volymer om bladmossor. Här presenteras 292 arter i 60 släkten, bland annat hättemossor, parasollmossor och stjärnmossor.
899 kr

Ryggsträngsdjur: Strålfeniga fiskar

I Sverige kan vi glädja oss åt ett överflöd av sjöar och en lång, varierad kuststräcka med ömsom salt, ömsom bräckt vatten. Fiskar finns nästan överallt där det finns vatten. Under sommarbryggan vakar abborren och yngelstimmet far fram och tillbaka. I vassen lurar gammelgäddan och ute till havs, i djupet, rör sig många arter som vi människor sällan kommer i kontakt med, åtminstone i levande livet.
899 kr