Sök
Filter

Stjärnmaskar - Slemmaskar

Häpnadsväckande bytesjakter, fantastiska förvandlingskonster och giftiga stiletter, allt detta finns hos stjärnmaskar och slemmaskar – arter som lever i havet. Slemmaskar har en extrem förmåga att sträcka ut och dra ihop sig. Faktum är att världens längsta djur, långsnöre Lineus longissimus, finns utanför den svenska västkusten och kan utsträckt bli närmare 50 meter lång.
Lagerstatus: I lager
499 kr

Stjärnmaskar och slemmaskar är två djurgrupper som inte är nära besläktade med varandra. Något som de däremot har gemensamt är att de är maskformiga och de allra flesta arter är marina, det vill säga de lever i havet. I Sverige påträffas de därför nästan enbart längs västkusten.

Giftiga djur

Slemmaskar, Nemertea, har kanske inte det mest tilltalande namnet man kan tänka sig, men det har sin förklaring. På kroppsytan finns ett illasmakande och giftigt slem, som gör att de inte behöver gömma sig för rovdjur utan kan ligga utsträckta fullt synliga på havsbottnen. Giftet är inte direkt farligt för människan, men det kan bedöva huden och ge stickningar och svullna fingrar. Karaktäristiskt för slemmaskar är snabeln som ligger i en egen hålighet i kroppen, och som kastas ut för att fånga in och hålla fast föda. Många slemmaskar är aktiva jägare som tar levande byten som mindre kräftdjur och snäckor, och snabeln kan vara försedd med stiletter som punkterar bytet, eller klibbiga strukturer som håller fast det. 

Snäckskal som hus

Stjärnmaskar, Sipuncula, lever på havets botten, där de gärna gräver ner sig eller bosätter sig i gamla snäckskal. Kroppen är ofta jordnötsformig med en lång indragbar snabel. Längst ut på snabeln sitter en liten tentakelkrans som påminner om en stjärna, därav namnet. Med tentaklerna fångar stjärnmasken föda direkt ur vattnet eller från bottenmaterialet. 

Volymen ingår i bokverket Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna.

Läs mer

Fakta
Titel Stjärnmaskar - Slemmaskar. Sipuncula - Nemertea
Text Texter och bestämningsnycklar Malin Strand (stjärnmaskar och slemmaskar) och Per Sundberg (slemmaskar).
Bild Helena Samuelsson
Antal arter 69 arter slemmaskar och 9 arter stjärnmaskar
Systematisk beteckning DO–DP
Innehåll Alla arter som påträffats i Sverige beskrivs utförligt i text, och de flesta av dem även med unika akvareller gjorda utifrån levande djur. Bestämningsnycklar för identifiering till art finns för båda djurgrupperna.
Utgiven 2010-09-28
Sidantal 188
Utförande Klotband (hårdband klätt med väv och med skyddsomslag, trådbunden rygg)
Vikt 1065 g
Mått 230 x 286 x 19 mm
ISBN 9789188506726
Kunder som köpte denna köpte också

Ringmaskar: Havsborstmaskar

Havsborstmaskar ingår i den stora gruppen ringmaskar som också omfattar bl.a. daggmaskar och iglar. De flesta havsborstmaskar lever i havet, men några arter lever i sötvatten och man har till och med hittat ett fåtal arter på land. Havsborstmaskar har länge använts som en viktig organismgrupp inom marin miljöövervakning. 

599 kr

Blötdjur: Sidopalpssnäckor – taggsäcksnäckor

I Sveriges vatten gömmer sig en värld av fascinerande djur med spännande levnadssätt. I den första volymen om snäckor får vi följa med ner på djupet och uppleva en fantastisk värld. Här presenteras 146 arter, bland annat nakensnäckorna som med sina starka färger och häftiga utskott är spännande fotoobjekt för sportdykare. Än idag hittas nya arter i svenska vatten.
599 kr

Tagghudingar - svalgsträngsdjur

Vad är det som har hundratals fötter, saknar huvud och är ganska nära släkt med oss? Svaret är tagghudingar. Det finns drygt 70 arter av tagghudingar längs den svenska kusten – nästan uteslutande längs västkusten. Sjöstjärnor, sjöborrar, sjögurkor och ormstjärnor är alla tagghudingar.
499 kr