Sök
Filter

Blötdjur: Snyltsnäckor – skivsnäckor

I den andra volymen om snäckor presenteras lungsnäckorna. Vinbergssnäcka, trädgårdssnäcka och mördarsnigel är välkända bland många och ofta ökända av husägare. Uppemot 20 av bokens 193 arter kan hittas i trädgårdsmiljöer, och de allra flesta är harmlösa. Utöver invånarna i din trädgård får du här lära känna betydligt mindre kända snäckor på kalfjäll, i sjöar, skogar och hav.
Lagerstatus: I lager
899 kr

Snäckor blir sniglar – evolution som pågår

Är en snigel en snäcka eller är det tvärtom? Det som serveras som sniglar på restauranger är i själva verket snäckor. En bra kom-ihåg-regel är att de som har skal kallas snäckor och de som saknar skal benämns sniglar. Men sniglar är egentligen också snäckor som under evolutionens gång gjort sig av med skalen, för att kunna röra sig snabbare. Flera snigelarter har en liten skalrest kvar under ett hudveck. De båda grupperna är närbesläktade och hör till överordningen äkta lungsnäckor. Främmande arter Snäckor är en av de djurgrupper som har högst andel främmande arter, det vill säga arter som förts in i landet av människan. En förklaring till den höga andelen är att de flesta arter av lungsnäckor har förmåga till självbefruktning. Det innebär att en enda individ kan starta en helt ny population. Ökad import av trädgårdsväxter och ett varmare klimat har gjort att fler främmande snäckarter fått fotfäste hos oss. Boken omfattar drygt 30 främmande arter. Många olika livsmiljöer De arter som presenteras i denna bok finns i så gott som alla miljöer i landet, från kalfjäll till skogar, ängar, sjöar, bäckar och hav samt i varenda trädgård och villaområde. Även på träd kan man hitta snäckor, särskilt de avlånga spolsnäckorna kryper gärna på trädstammar. Det finns även snäckor och sniglar som är anpassade för ett liv under jord. De tre överordningar som presenteras i denna volym utnyttjar var sin av tre olika livsmiljöer. Locklungsnäckor lever i havet, äkta lungsnäckor lever på land och sötvattenslungsnäckor lever i sötvatten.

Läs mer

Fakta
Titel Blötdjur: Snyltsnäckor – skivsnäckor: Mollusca Pyramidellidae–Planorbidae
Vikt 2443 g
Sidantal 528
Text Ted von Proschwitz, Jonas Roth och Kennet Lundin
Bild Jonas Roth och Robert Back
Antal arter 193
Systematisk beteckning DN 168–202
Innehåll Volymen behandlar 193 svenska arter av snäckor inom underklassen Heterobranchia. De presenteras i systematisk ordning från familjen snyltsnäckor till familjen skivsnäckor och beskrivs med text och bild. Bestämningsnycklar finns till alla ingående arter.
Utgiven 2023-05-04
Utförande Skinnband (hårdband klätt med svenskt renskinn, trådbunden rygg, guldtoppsnitt)
Mått 233 x 286 x 39 mm
ISBN 9789187853685
Kunder som köpte denna köpte också

Blötdjur: Sidopalpssnäckor – taggsäcksnäckor

I Sveriges vatten gömmer sig en värld av fascinerande djur med spännande levnadssätt. I den första volymen om snäckor får vi följa med ner på djupet och uppleva en fantastisk värld. Här presenteras 146 arter, bland annat nakensnäckorna som med sina starka färger och häftiga utskott är spännande fotoobjekt för sportdykare. Än idag hittas nya arter i svenska vatten.
899 kr

Bladmossor: Vitmossor – knappnålsmossor

I svenska skogar och myrmarker kan man inte undgå att lägga märke till den rika mångfalden av mossor. Den här boken är en av fyra volymer om bladmossor. Här presenteras 78 arter i 11 släkten, bland annat vitmossor och björnmossor. Dessutom finns här en introduktion till hela gruppen bladmossor och bestämningsnycklar till klasser och släkten som leder vidare till artnycklar i de fyra volymerna.
899 kr

Blötdjur: Snyltsnäckor – skivsnäckor

I den andra volymen om snäckor presenteras lungsnäckorna. Vinbergssnäcka, trädgårdssnäcka och mördarsnigel är välkända bland många och ofta ökända av husägare. Uppemot 20 av bokens 193 arter kan hittas i trädgårdsmiljöer, och de allra flesta är harmlösa. Utöver invånarna i din trädgård får du även lära känna betydligt mindre kända snäckor på kalfjäll, i sjöar, skogar och hav.
599 kr