Sök
Filter

Tvåvingar: Blomflugor del 2

Den som invigs i blomflugornas fascinerande värld ska finna förunderligt vackra strukturer och märkliga levnadssätt. En del arters larver lever av växter, några lever av bladlöss, vissa lever i bon av getingar eller myror, medan andra lever under vattenytan i dammar och pölar.
Lagerstatus: I lager
899 kr

Lätta att studera

Jämfört med andra flugor är blomflugor lätta att studera. En varm vårdag flyger årets första blomfluga på jakt efter nektar och pollen bland markens blommor eller högt i trädens kronor, och så fortsätter det ända in på hösten. Ändå har blomflugorna länge svävat omkring oräknade och namnlösa. Under de senaste åren har dock intresset för blomflugor ökat kontinuerligt – och därmed kunskapen. Det finns fler amatörsamlare och det sker mer grundläggande forskning. Blomflugor kartläggs bland annat genom Svenska Malaisefälleprojektet och många blomflugor har fått svenska namn.

Volymen är del 2 av blomflugor och ingår i bokverket Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. Här presenteras underfamiljerna Eristalinae och Microdontinae. Underfamiljen Syrphidae beskrivs i Blomflugor 1.

Blomflugor som tillhör underfamiljen Eristalinae är vanligen kraftigare byggda än de inom underfamiljen Syrphinae och känns, bland annat, igen på att skuldrorna syns väl och är tydligt behårade. I underfamiljen Microdontinae finns bara fem arter i Norden, som alla hör till ett och samma släkte. De är mer kompakt byggda än övriga blomflugor och de kan kännas igen på att mellankroppens ryggplåt, skutellen, har ett par tydliga utskott baktill. Larverna lever i myrornas bon där de äter ägg och larver.

Läs mer

Fakta
Titel Tvåvingar : blomflugor. Diptera : syrphidae: eristalinae & microdontinae
Text Hans Bartsch
Bild Elizabeth Binkiewicz, Andrea Klintbjer, Anders Rådén, Erik Nasibov, Anna Nordin, Torbjörn Östman, Krister Hall och Christopher Reisborg.
Antal arter 243
Systematisk beteckning DH 53b
Innehåll Alla arter som påträffats i Norden beskrivs med utförliga texter, pedagogiska illustrationer och utbredningskarta. Lättanvända nycklar för artbestämning gör det möjligt, och roligt, att ta reda på vilka arter man hittat. Insektsordningen tvåvingar (Diptera) innefattar både myggor och flugor, uppdelade på ungefär 30 respektive 80 familjer. Familjen blomflugor presenteras i två volymer i Nationalnyckeln. Den här boken är del 2.
Utgiven 2010-01-08
Utförande Skinnband (hårdband klätt med svenskt renskinn, trådbunden rygg, guldtoppsnitt)
Vikt 2300 g
Mått 229 x 287 x 40 mm
ISBN 9789188506719
Kunder som köpte denna köpte också

Tvåvingar: Blomflugor del 1

Visst har vi alla avfärdat en irriterande fluga genom att vifta bort den med handen! Eller ännu hellre: plattat till kräket med en flugsmälla eller med mer teknisk finess lockat den till dödens klister på flugtejpen. Och ärligt talat, hur många av oss bryr sig egentligen om vilken fluga det är? Kliv in i en fantasivärld där invånarna är rustade med ryggsköldar, antennborst och ansiktsbucklor – och upptäck blomflugorna!
899 kr

Bladmossor: Vitmossor – knappnålsmossor

I svenska skogar och myrmarker kan man inte undgå att lägga märke till den rika mångfalden av mossor. Den här boken är en av fyra volymer om bladmossor. Här presenteras 78 arter i 11 släkten, bland annat vitmossor och björnmossor. Dessutom finns här en introduktion till hela gruppen bladmossor och bestämningsnycklar till klasser och släkten som leder vidare till artnycklar i de fyra volymerna.
899 kr

Blötdjur: Snyltsnäckor – skivsnäckor

I den andra volymen om snäckor presenteras lungsnäckorna. Vinbergssnäcka, trädgårdssnäcka och mördarsnigel är välkända bland många och ofta ökända av husägare. Uppemot 20 av bokens 193 arter kan hittas i trädgårdsmiljöer, och de allra flesta är harmlösa. Utöver invånarna i din trädgård får du här lära känna betydligt mindre kända snäckor på kalfjäll, i sjöar, skogar och hav.
899 kr