Sök
Filter

Fjärilar: Käkmalar - säckspinnare

Kan alla fjärilar flyga? Nej, faktiskt inte! De flesta fullvuxna säckspinnarhonor saknar vingar och kan alltså inte flyga. I den här boken presenteras fjärilsfamiljer som är mycket olika, både till utseende och levnadssätt. Här finns allt från Sveriges minsta fjäril till forna dagars tålamodsprövande klädesmal.
Lagerstatus: I lager
899 kr

En del av dessa fjärilsarter ser ut som metallglänsande smycken i naturen, som till exempel lövskogskäkmalen. Eller har färgsprakande vingar och ett härligt rufsigt ”hår” som mörk kambladskärare i familjen bladskärarmalar, en familj där alla arter har hårlika fjäll på huvudet. 

”Gamla” arter

I denna bok kan du läsa om de evolutionärt mest ursprungliga fjärilsfamiljerna. De har behållit en mängd drag från fjärilarnas tidigaste utvecklingshistoria. Käkmalarna har som namnet antyder käkar – och istället för att suga i sig nektar, som andra fjärilar, skrapar de pollen från växter. De är aktiva under dagen, och man kan ofta se flera fjärilar söka föda i samma blomma.

Säckspinnarna kan däremot flyga under hela dygnet, hanarna vill säga, honorna hos de flesta arter har inga vingar. De vinglösa honorna lever hela sitt liv i en säck tillverkad bland annat av inspunna växtdelar och honan flyger aldrig. Honan kryper ur säcken för att locka till sig en hane att para sig med. Efter parningen lägger honan äggen inuti säcken.

Blad som artbestämning

Flera av arternas larver lever inuti blad. De kan ofta artbestämmas med hjälp av de gnagspår de lämnar, så kallade bladminor.

Volymen ingår i bokverket Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna.

Läs mer

Fakta
Titel Fjärilar : käkmalar - säckspinnare. Lepidoptera : micropterigidae - sychidae
Text Bengt Å. Bengtsson är ansvarig för merparten av arttexterna. Göran Palmqvist har skrivit texterna om rotfjärilar och säckspinnare.
Bild Roland Johansson
Antal arter 256
Systematisk beteckning DE 1–13
Innehåll Alla arter som påträffats i Norden beskrivs med utförliga texter, pedagogiska illustrationer och utbredningskarta. En översikt av bladminor och lättanvända nycklar för artbestämning gör det möjligt, och roligt, att ta reda på vilka arter man hittat. Volymen behandlar 256 arter i 13 familjer. De presenteras i systematisk ordning från överfamiljen käkmalar till överfamiljen säckspinnare. Antalet arter i varje familj varierar från endast en upp till hela 96.
Utgiven 2008-08-01
Sidantal 646
Utförande Skinnband (hårdband klätt med svenskt renskinn, trådbunden rygg, guldtoppsnitt)
Vikt 2860 g
Mått 230 x 285 x 50 mm
ISBN 9789188506610