Pressmeddelanden 2011-2013

Här hittar du pressmeddelanden från 2011-2012, samt även arkiverade pressmeddelanden från 2005-2010.

2013-12-03 | Vad är det som har hundratals fötter, saknar huvud och är våra nära släktingar?
Svaret finns i Nationalnyckelns senaste volym där du hittar all tillgänglig information om tagghudingar. Det finns drygt 70 arter av tagghudingar längs den svenska kusten – nästan uteslutande längs västkusten. Vanlig sjöstjärna Asteriasrubens kan man hitta på stranden, men de flesta tagghudingar lever ganska djupt nere i havet och det krävs dykutrustning för att man ska kunna studera dem på plats.
Läs mer »
2013-06-25 | Bli en fena på fiskarter med sommarens smartaste app!
Sportfiskarna släpper i samarbete med Svenska artprojektet och Nationalnyckeln en app med alla fiskarter från svenska sötvatten. Med appen Fisknyckeln kan du lära dig hur fiskarna lever och ser ut och få hjälp att ta reda på vad du fått på kroken i sommar.
Läs mer »
2012-09-20 | Alla Sveriges fiskar samlade i Nationalnyckeln
Nu kommer en efterlängtad, modern bestämningsbok som inkluderar vanliga arter som gädda och abborre men även mindre kända arter som birkelånga och vrakfisk.
Läs mer »
2012-09-19 | Allt om getingar och myror
Sensommar och getingar. Höst och bokmässa. I Nationalnyckeln finns allt om häpnadsväckande finurliga samhällsbyggare. Hör mer om dem på bokmässan.
Läs mer »
2012-06-18 | Hårt slag mot Svenska artprojektet
På uppdrag av regeringen har en utredning om Svenska artprojektet genomförts under våren. Utredningen har idag gjorts offentlig.
Läs mer »
2012-03-30 | Utmärkelse för arbete med Nationalnyckelvolym
Sven Lovénmedaljen i guld 2012 tilldelas Malin Strand, marin forskare och redaktör vid Nationalnyckeln. - Det är mycket roligt att få priset. Jag är lite överraskad, men glad över att just få Sven Lovénmedaljen.
Läs mer »
2012-05-23 | Myror och getingar
Sommar, sol, glass … och småkryp. När myror och getingar kommer på tal väcks olika känslor inom oss. Nu går det läsa mer om dessa häpnadsväckande finurliga samhällsbyggare.
Läs mer »
2011-09-13 | Små fjärilar som lämnar stora spår
Spåren från fjärilslarver avslöjar vem som varit framme. Larvernas gnag inuti bladen kallas för bladminor. Ofta har arten samma namn som växten den lever på, till exempel kålmalen. Kålmalen är också en av världens vanligaste fjärilar som hittas inte bara i vår egen trädgård utan även på avlägsna öar ute i världshaven.
Läs mer »
2011-05-20 | Bli en fena på alla fiskar!
Upptäck svenska hajar, rockor, lansettfiskar, nejonögon, pirålar och sjöpungar i den första volymen om fiskar i bokverket Nationalnyckeln. Läs om pigghajen som fortfarande förekommer längs den svenska västkusten, trots att den sedan 1980-talet minskat i antal med 95–98 %. Eller upptäck tarmsjöpungen, en våra vanligaste sjöpungar som växer i stora klasar nära land på rep, bryggor och stenar
Läs mer »

| Dela