Månadens art

Här kan du få mer ingående information om vissa arter och deras livsmiljöer. Vi presenterar en ny art varje månad.

2014-06-16 | Husmossa
Husmossan är en av de vanligaste mossorna på vanlig svensk skogsmark. Den växer ofta tillsammans med väggmossa och kammossa, och dessa tre är de första skogsmossor man bör lära sig.
Läs mer »
2013-10-24 | Kamsjöstjärna
Kamsjöstjärnan hör till djurstammen tagghudingar, som också innehåller liljestjärnor, ormstjärnor, sjöborrar och sjögurkor. Nästan alla tagghudingar har speciella slangfötter som de förflyttar sig med och fångar in föda med.
Läs mer »
2013-06-25 | Elritsa
Elritsan, som ibland kallas kvidd, är en liten stimlevande karpfisk som trivs bäst i klara strömmande vatten. Den kan bli upp till 12 cm lång men blir oftast bara ca 8 cm lång, och den är därmed en av våra minsta karpfiskar.
Läs mer »
2013-02-07 | Lake
Laken är den enda arten i ordningen torskartade fiskar i Sverige som lever i sötvatten. Den kan bli 120 cm lång, men blir oftast bara hälften så lång.
Läs mer »
2012-12-07 | Signalsjögurka
Signalsjögurkan hör till djurstammen tagghudingar, som också innehåller sjöstjärnor, ormstjärnor, sjöborrar och liljestjärnor.
Läs mer »
2012-10-11 | Hökuggla
Hökugglan är lätt att känna igen på sin tvärbandade undersida och sin brokiga fjäderdräkt. Den är något mindre i kroppen än en kattuggla men har betydligt längre stjärt och smalare och något spetsigare vingar.
Läs mer »
2012-06-07 | Blågylta
En gammal blågyltehane är med sina blå och orange teckningar en av våra mest färgglada fiskar. Honan och yngre hanar är ljusare och mindre färgglada, och de har tre svarta fläckar baktill på ryggen och basen av stjärtfenan. Som fullvuxen blir blågyltan upp till 40 cm lång, och den kan väga upp till ett kilo.
Läs mer »
2012-04-20 | Takgeting
Kanske trodde du som många andra att det bara finns några få arter getingar. De flesta känner nog till att den största arten är bålgeting, men sedan talar man oftast bara om ”geting” eller ”vanlig geting” och kanske ”jordgeting”.
Läs mer »
2012-04-19 | Småfläckig rödhaj
Småfläckig rödhaj (Scyliorhinus canicula) är en upp till meterlång haj som lever på 30–80 meters djup, ibland grundare, längs svenska västkusten och söderut till Öresund. Den finns också längs västra Europas kust och söderut till Senegal, samt i Medelhavet och Svarta havet.
Läs mer »
2012-04-24 | Cigarrnemertin
Slemmaskar är vanliga men okända djur i den svenska faunan. De lever främst i havet och de allra flesta av Sveriges ca 70 arter hittas på västkusten.
Läs mer »
2011-05-01 | Bandvingad storstövslända
Stövsländorna är en liten grupp av små och lätt förbisedda insekter som främst lever av mikroskopiska alger, svampar och lavar. De finns i många olika livsmiljöer – från trädtoppar till sanddyner och i källare och skafferier. Ett gammalt träd med grenarna täckta av lavar är ett bra ställe att börja leta på.
Läs mer »
2011-12-01 | Julklappsmask
I december när det lackar mot jul kan man fundera över om det finns några djur med speciell anknytning till julen. Julbock och domherre i all ära, men det finns faktiskt ett djur som med sitt namn associerar direkt till julklappar. Owe Thörnqvist sjöng 1957 ”Ett litet rött paket med vita snören”. Låt oss presentera ett djur som ser ut som en sådan julklapp: röd julklappsmask.
Läs mer »
2011-11-01 | Sidensvans
Sidensvansen "Bombycilla garrulus" är under sommaren en riktig doldis som häckar i de norrländska barrskogarna. De olika paren häckar ofta långt ifrån varandra och håller sig för sig själva tillsammans med ungarna. Ofta lyckas ett par föda upp två kullar. De matar ungarna med insekter och bär.
Läs mer »

| Dela